Psykolog eller psykiater? Derfor er kombinationen vigtig

Af chefpsykolog Helle Folden Dybdahl (3. juli 2020)

​Du skal ikke bare have det bedre - du skal have det godt!

Når vi får det dårligt, kan det være svært at vurdere, hvor man får den bedste hjælp. Er det hos en psykolog, der kan tilbyde samtaleterapi? Eller hos en psykiater, hvor du også kan få medicinsk behandling? Sagen er, at det ikke altid er et spørgsmål om enten-eller. Når det handler om at få det godt, er det for nogle mennesker lige præcis kombinationen af psykolog og psykiater, der skal til, for at skabe den helt rigtige effekt. Det gælder f.eks. Lise og Simon:​

Lise var tom for energi

Lise er en 54-årig kvinde der har det svært i sit liv. Hun er træt af sit job og er blevet uvenner med sine to nærmeste kollegaer efter en episode, hvor hun talte grimt til den ene. Hun er også irriteret på sin mand, men når han spørger, hvad det er det handler om, kan hun ikke rigtigt svare - og så bliver hun også sur på sig selv. Hun er trist, sover dårligt, mangler appetit og kan ikke koncentrere sig. Hun har gået til psyko​log, og de har arbejdet med, hvordan hun kan reducere sin stress, for det tror Lise selv, det handler om. Problemet er, at hun ikke har fået det bedre. Ikke særlig meget i hvert fald. Hun bliver ved med ikke at kunne overskue særlig meget. Hun vil så gerne gøre de ting, hun aftaler med sin psykol​og, men det er som om, hun ikke får det gjort - og det bebrejder hun sig selv for.

​​

Simons grundlæggende problematikker spændte ben for ham

Simon er en 35-årig mand, der har fået antidepressiv medicin af sin læge efter en længere periode med tristhed og håbløshed. Han har et job og har gode venner, men han har mistet lysten til det hele. Når vennerne ringer for at spørge, om han vil med ud og have en øl, siger han nej. Han kan ikke se meningen med det. Nogle gange har han haft det så dårligt, at han har haft tanker om, at det ikke er værd at leve. Han er nu startet hos psy​kiater, som holder øje med medicinen. Han har også fået nogle kognitive teknikker, han kan bruge. Simon har fået det lidt bedre, og selvmordstankerne fylder ikke mere. Men han er stadig ikke glad. Før han fik det dårligt, gik hans kæreste fra ham. Han savner hende stadigvæk selvom det er 2 år siden nu.

Ikke godt nok!

Fælles for Lise og Simon er, at de har det svært. De har begge fået hjælp og har fået det lidt bedre, men ingen af dem har det godt. Mange mennesker bliver glade, når de mærker en bedring og bliver ved med at håbe, at nu bliver alt godt. De finder sig i ikke at trives, fordi de trods alt har det bedre, end da de havde det værst. Men hverken Lise eller Simon har det godt nok! Og det skal der handles på.

Lise havde gavn af medicin

I PPclinic møder vi mange mennesker som Lise, der har fået gode redskaber som de kan arbejde med for at få det bedre, men som har det for dårligt til at bruge disse redskaber. F.eks. fordi de ikke kan tage sig sammen eller koncentrere sig. Sandsynligvis har Lise ikke stress men en depression, og før denne bliver behandlet, er det vanskeligt for Lise at få overskud til at komme i gang med de ting, hun ved er gode for hende - og før dette sker, får hun det ikke rigtig godt.

Simon trængte til at arbejde med sine følelser

Vi møder også mange mennesker som Simon der har oplevet at have det rigtig dårligt og er opstartet i medicinsk behandling - hvilket giver god mening. For Simon har det betydet, at han er blevet løftet ud af det mørkeste hul og ikke længere skal kæmpe med de svære negative tanker, der var ved at tage kontrollen over ham. Der er bare ikke blevet arbejdet med årsagen til at Simon har fået det dårligt - han bliver ved med at have det svært og kan ikke finde en mening med sit liv

Kombinationen kan faktisk gøre dig helt rask

Psykologer og ps​ykiatere er rigtig gode hver for sig, men nogle gange er de bare bedre sammen. Vi kender både Lise og Simon. I Lises situation behandlede vores psykiater depres​sionen, hvorefter Lise fik det nødvendige overskud til at bruge de redskaber til at komme videre i sit liv som vores psykolog tilbød. Hun fik det ikke bare lidt bedre uden at have det rigtig godt – hun blev rask.

I Simons tilfælde knyttede vi en psykolog til psykiaterforløbet, og de arbejdede med den sorg og manglende mening, han oplevede, efter at hans kæreste forlod ham. Det betød, at han ikke bare fik det tåleligt, men rent faktisk satte sig mål i livet og fik en følelse af kontrol tilbage - og han begyndte at se sine venner igen.

I begge tilfælde var det kombinationen der gjorde forskellen. Nogle gange handler det ikke om at tænke enten-eller, men både-og, hvis vi skal sikre at du ikke bare får det bedre, men at du får det godt. Det er ikke dyrere og tager ikke længere tid, det handler dybest set om at få den rigtige hjælp og om at udfordre at ”lidt bedre” ikke er godt nok.​​

​Skal vi også hjælpe dig?

Vi har kort ventetid, så du hurtigt kan komme i gang.

Ring for at booke en tid på 33 69 09 66 eller send os en besked, og vi kontakter dig snarest muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

* Vi beder dig om ikke at sende følsomme personoplysninger via vores kontaktformular. Er du patient, kan du benytte vores selvbetjening, og ellers beder vi dig om at ringe til klinikken.

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og speciallæger i psykiatri.

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, børn og unge godt igennem det, der føles svært.

​Flere klinikker

Vi har klinikker i Gentofte, Vejle og Aarhus.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Psykiatriske livreddere

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er PPclinic et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.

PPclinic har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Socialrådgiver, Københavns Kommune

”Jeg har haft 4 borgere i forløb. Jeg har haft en god dialog med psykologerne omkring borgerne. Det har gjort, at der kunne sættes ting i værk, før forløbende sluttede. Jeg har kunnet bruge rapporten og anbefalingerne i det videre arbejde med alle 4 borgere. Hvis de ikke havde været i forløb, ville deres sag stå i stampe eller ikke have fået den rigtige retning.”

Fra PPclinics seneste tilfredshedsundersøgelse

”Tak, jeg er helt der, hvor jeg burde være nu.”

Fra PPclinics seneste tilfredshedsundersøgelse


”Jeg føler mig tryg og i gode hænder hos min behandler, en meget positiv og beroligende person. Dette gør, at jeg tror på, at jeg vil få det bedre, og dette aspekt af behandlingen er lige så vigtig som alt andet.”

PPCLINIC ApS​

​Telefontid:
​Man. – fre. kl. 9.00 - 15.00

Telefon: 33 69 09 66

E-mail: info@ppclinic.dk

CVR: 26850495

facebook-white linkedin_2

Find os i København

PPclinic København

Ørnegårdsvej 16

2820 Gentofte​​

Find vej på Google Map

Find os i Aarhus

PPclinic Aarhus

Klamsagervej 35A

8230 Aabyhøj

Find vej på Google Map

Find os i Vejle

PPclinic Vejle

Hjulmagervej 8B

7100 Vejle​​

Find vej på Google Map