En længsel efter livet (del 1)

Af Anne Christina Larsen, autoriseret psykolog, PPclinic (18. maj 2020)

​“Hvad længes du efter?” spørger jeg af og til mine klienter, når de fortæller, at de ikke rigtig føler sig glade og heller ikke synes at vide hvorfor. Spørgsmålet efterfølges ofte af en stund i stilhed, hvor klienten trækker vejret dybt og sætter sig tilbage i stolen med et lidt fraværende blik. Tit fortæller de en historie om, hvor travl hverdagen er blevet, og at de savner at have “tid nok”. Nogle ved, hvad de savner tid til, mens mange er mere famlende.

​​Længslen efter tid og fordybelse

Men tid i sig selv giver ikke livet kvalitet. Det er jeg sikker på, at enhver af de ældre, der i denne tid sidder alene i deres plejehjemsbolig, kan bekræfte.

Men det er hvad vi bruger tiden på, og hvordan vi gør det, der har betydning.

For nyligt kom en ung kvinde først i trediverne til mig. Hun trivedes tydeligvis ikke, men hun var ikke sikker på, hvorfor hun havde det skidt. I løbet af samtalen stillede jeg hende ovennævnte spørgsmål: “Hvad længes du efter?

Hun fortalte, at hun som barn og ung, havde elsket at male og skrive, men var stoppet med at bruge tid på noget som helst kreativt, da hun havde fået at vide af sin lærer, at hun var dårlig til at skrive. Lærerens stemme var gennem årene blevet til hendes egen indre dommers stemme og både blyanten og penslen havde fået lov at ligge i hendes skuffe siden. Som voksen var arbejdet også kommet til at fylde det meste af hendes hverdag. 

Næste gang jeg så hende, fortalte hun, at hun faktisk havde prøvet at male et par gange siden sidst. “Det er rigtig rart”, sagde hun med et lille smil. Jeg sagde til hende, at det var tid til, at hun også gik i gang med at skrive igen. “Det kan jeg ikke”, sagde hun, næsten inden jeg havde gjort min sætning færdig, og med et lettere panisk udtryk i øjnene. Da jeg spurgte ind til hvorfor, fortalte hun, at hun var bange for, at det ville aktivere hendes egen indre dommer og dennes løftede pegefinger og kritik af hendes skriveevner. Og det havde hun bestemt ikke lyst til at udsætte sig selv for. Ved næste session fortalte hun, at hun alligevel havde overvejet mit forslag, at hun gerne ville prøve at skrive og faktisk glædede sig til det. Det var anden gang, jeg så hende smile.

En mand sidst i trediverne, der er sygemeldt med stress, fortalte i en af vores første samtaler, hvordan han synes, at livet var blevet meget seriøst. Da han ikke kunne fortælle, hvad han savnede, spurgte jeg ham, hvad han nød at lave som barn (som børn gør man typisk de ting, man naturligt nyder). Han fortalte, at han elskede at bygge med Lego. Jeg bad ham om at få fat i et Lego sæt og begynde at bygge. Han så på mig som om, jeg var rablende gal, og sagde, at det var for pinligt som voksen mand at bygge Lego. Jeg fortsatte de næste mange gange med samme opfordring. Og nu for nyligt er han begyndt at genopdage sin gamle kærlighed til de små klodser.

Som børn fordybede vi os i legens verden og glemte ofte alt om tid og sted indtil der blev råbt, at vi skulle komme ind og spise eller, at det var sengetid. Behovet for dette er ikke kun et børnebehov, men et menneskeligt behov. At fordybe sig i at male og skrive, bygge Lego borge eller spille et instrument giver glæde og trivsel. Men fordybelse og nydelse er også en vigtig faktor, når vi taler om forebyggelse. Det er nemlig faktorer, der bevirker at det også bliver sværere for stress at finde fodfæste i vores liv.

Læs anden del i dette tema her.

Læs mere om vores ydelser:

Samtaler hos en psykolog

Hjælp ved livskrise

Stresshåndtering

Læs flere artikler om mental sundhed her

​Skal vi også hjælpe dig?

Vi har kort ventetid, så du hurtigt kan komme i gang.

Ring for at booke en tid på 33 69 09 66 eller send os en besked, og vi kontakter dig snarest muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og speciallæger i psykiatri.

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, børn og unge godt igennem det, der føles svært.

​Flere klinikker

Vi har klinikker i Gentofte, Vejle og Aarhus.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Psykiatriske livreddere

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er PPclinic et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.

PPclinic har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Socialrådgiver, Københavns Kommune

”Jeg har haft 4 borgere i forløb. Jeg har haft en god dialog med psykologerne omkring borgerne. Det har gjort, at der kunne sættes ting i værk, før forløbende sluttede. Jeg har kunnet bruge rapporten og anbefalingerne i det videre arbejde med alle 4 borgere. Hvis de ikke havde været i forløb, ville deres sag stå i stampe eller ikke have fået den rigtige retning.”

Fra PPclinics seneste tilfredshedsundersøgelse

”Tak, jeg er helt der, hvor jeg burde være nu.”

Fra PPclinics seneste tilfredshedsundersøgelse


”Jeg føler mig tryg og i gode hænder hos min behandler, en meget positiv og beroligende person. Dette gør, at jeg tror på, at jeg vil få det bedre, og dette aspekt af behandlingen er lige så vigtig som alt andet.”

PPCLINIC ApS​

​Telefontid:
​Man. – fre. kl. 9.00 - 15.00

Telefon: 33 69 09 66

E-mail: info@ppclinic.dk

CVR: 26850495

facebook-white linkedin_2

Find os i København

PPclinic København

Ørnegårdsvej 16

2820 Gentofte​​

Find vej på Google Map

Find os i Aarhus

PPclinic Aarhus

Klamsagervej 35A

8230 Aabyhøj

Find vej på Google Map

Find os i Vejle

PPclinic Vejle

Hjulmagervej 8B

7100 Vejle​​

Find vej på Google Map