Det er en skam

Af psykolog Ina Pedersen, PPclinic (7. april 2020)

Skam er en følelse, som vi alle har en gang imellem. Skam er medvirkende til, at vi kan fungere side om side i samfundet. Vi mærker skam, når vi overtræder de sociale normer i samfundet. Skam er på den måde med til at regulere vores færden i verden. Skam er også en del af vores sprog, og de fleste har hørt sætninger som ”Det er ikke nogen skam, at…”,”det skal du ikke skamme dig over”, eller ”du burde skamme dig!”

​Skam er typisk en tungere følelse end følelsen af pinlighed, som vi også alle føler en gang imellem. Forældre føles ofte pinlige for teenageren, og det kan føles pinligt at smadre et glas syltetøj i supermarkedet. Følelsen af, at noget er pinligt, fortager sig oftest, når man er væk fra situationen igen. Skamfølelsen fylder, i modsætning hertil, ofte i længere tid hos os.

For såvel skam som pinlighed gælder det, at man får lyst til at skjule sig, så ingen kan se ens fejl. At blive betragtet af andre mennesker, mens vi fejler, uden at have kontrol med hvad de tænker eller mener, kan for mange være sårbart. Men i forhold til skam, så vil pinlige episoder nogle gange blive noget man efterfølgende kan få noget sjovt ud af. Eks. en fortælling om hvor pinligt det var, den gang man tabte et kæmpe glas syltetøj nede i det lokale supermarked.

For nogle bliver skamfølelsen ikke blot noget man kan føle i perioder, eller relateret til bestemte situationer, men i stedet en iboende og mere grundlæggende følelse eller tilstand. Følelsen kan have fulgt én i mange år og kan have skabt en grundlæggende følelse af at være forkert. Følelsen kan være med til at stå i vejen for, at man får levet det liv man gerne vil leve. Typisk vil personen gå alene med følelsen og stå alene med sine problemer. Risikoen for at blive ”afsløret” som uduelig føles overhængende og dette kan desværre medføre, at personen ikke får rakt ud efter hjælp…

… Og det er faktisk en skam, for når man rækker ud og får sagt tingene højt i en tillidsfuld relation, kan al den energi, der er blevet brugt til at skjule sig med, blive frigivet, og det kan være en stor lettelse ikke længere at skulle frygte afsløring.

Alle behandlere på PPclinic har omfattende erfaring med at arbejde med skamproblematikker. Det er utroligt at se, hvilken forskel det kan gøre, når et menneske får arbejdet med sin følelse af skam og forkerthed. Det åbner ofte op for en helt ny selvfølelse og heraf en anden måde at være i sig selv og i verden på.​

Læs mere om vores ydelser:

Samtaler hos en psykolog

Hjælp ved livskrise

Behandling af depression

Læs flere artikler om mental sundhed her

​Skal vi også hjælpe dig?

Vi har kort ventetid, så du hurtigt kan komme i gang.

Ring for at booke en tid på 33 69 09 66 eller send os en besked, og vi kontakter dig snarest muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

* Send venligst ikke personfølsomme oplysninger som CPR-nummer eller information om dit helbred via kontaktformularen. Er du patient, kan du skrive til os via selvbetjeningen, og ellers beder vi dig ringe til klinikken.

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og speciallæger i psykiatri.

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, børn og unge godt igennem det, der føles svært.

​Flere klinikker

Vi har klinikker i Gentofte, Vejle og Aarhus.

​Sådan har andre fået hjælp

PPCLINIC ApS​

​Telefontid:
​Man. – fre. kl. 9.00 - 15.00

Telefon: 33 69 09 66

CVR: 26850495

facebook-white linkedin_2

Find os i København

PPclinic København

Ørnegårdsvej 16

2820 Gentofte​​

Find vej på Google Map

Find os i Aarhus

PPclinic Aarhus

Klamsagervej 35A

8230 Aabyhøj

Find vej på Google Map

Find os i Vejle

PPclinic Vejle

Hjulmagervej 8B

7100 Vejle​​

Find vej på Google Map