Hvad venter vi på, når børnene mistrives?

Af chefpsykolog Helle Folden Dybdahl, PPclinic (16 juni 2020)

​​

Vi ved, at en del børn trives dårligt i skolen. Desværre tager det ofte tid før vi finder årsagen til mistrivslen – tid, som kan have store konsekvenser for det enkelte barn. Nogle børn ender med skolevægring, skoleskift, mangel på selvtillid og en følelse af ikke at slå til. En skæv start som kan forfølge dem resten af livet.

Også forældre kan have svært ved at navigere, når et barn mistrives. Magasinet Skolebørn foretog i 2019 en rundspørge blandt deres læsere som viste at 4 ud af 10 forældre oplevede at skolen gav dem skylden for deres barns udfordringer. Det er en stor frustration at føle sig beskyldt og ikke at blive hørt, samtidig med at man skal håndtere sit barns mistrivsel.

Axel vil ikke i skole

For noget tid siden så vi Axel, en dreng på 11 år i klinikken. Axel kom, fordi han ikke ville i skole. Han havde ondt i maven hver morgen og låste sig inde på sit værelse. I skolen havde han ingen venner, og han reagerede ofte voldsomt, når der blev stillet krav. Sådan havde det været i flere år, men nu var det kulmineret, og forældrene vidste ikke, hvad de skulle gøre. På netværksmøder med skolen blev der talt om angst, og om hvad forældrene kunne gøre for at motivere ham og invitere til flere legeaftaler, så han kunne få nogle venner. Både Axel og hans forældre var ulykkelige. Efter en god snak om Axels tidligere symptomer og en grundig udredning, stod det klart, at Axel havde en diagnose indenfor autismespektret. Axel havde også angst, men det var ikke nok at fokusere på det, hvis han skulle få det godt.

Hvad venter vi på?

Vi ser mange børn, som mistrives i skolen. I nogle tilfælde skyldes det omgivelserne – i andre tilfælde en iboende udfordring hos barnet. Fælles for de børn vi ser er, at mange forældre venter i lang tid før de opsøger hjælp. Venter på at tingene bliver bedre – måske går over af sig selv.


Hvor skal der sættes ind?

Når det handler om børn og unge handler det ikke om at vente. Det handler om, at vi finder ud af hvad problemet er, og får lagt en plan. Hvis problemet skyldes omgivelserne, er det her, der skal handles. Hvis det er iboende udfordringer hos barnet eller den unge, er det det, der skal afklares, så den rigtige hjælp kan iværksættes. Og hvis det er et problem i skolen eller hos forældrene, er det dér der skal sættes ind. Det er ikke altid let at få den hjælp der er påkrævet, men det er nødvendigt. Og der er ingen grund til at vente.

Afklaring og viden hjælper

Axel og hans forældre blev først overraskede over diagnosen, men herefter begyndt brikkerne at falde på plads. Pludselig kunne både forældrene og skolen se hvordan Axel hver dag kæmpede uden at blive forstået. Med den viden, blev det lettere at iværksætte tiltag der hjalp Axel til at trives. Han fortsatte i sin klasse og havde efter kort tid ikke mere fravær end resten af sine klassekammerater.

Afklaring og viden hjalp Axel – ventetiden gjorde ikke.​

Læs mere om vores ydelser her:

Sådan kan vi hjælpe børn og unge

Behandling af angst hos børn

Behandling af autisme hos børn

Læs flere artikler om børn og unge her

​Skal vi også hjælpe dig?

Vi har kort ventetid, så du hurtigt kan komme i gang.

Ring for at booke en tid på 33 69 09 66 eller send os en besked, og vi kontakter dig snarest muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

* Vi beder dig om ikke at sende følsomme personoplysninger via vores kontaktformular. Er du patient, kan du benytte vores selvbetjening, og ellers beder vi dig om at ringe til klinikken.

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og speciallæger i psykiatri.

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, børn og unge godt igennem det, der føles svært.

​Flere klinikker

Vi har klinikker i Gentofte, Vejle og Aarhus.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Psykiatriske livreddere

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er PPclinic et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.

PPclinic har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Socialrådgiver, Københavns Kommune

”Jeg har haft 4 borgere i forløb. Jeg har haft en god dialog med psykologerne omkring borgerne. Det har gjort, at der kunne sættes ting i værk, før forløbende sluttede. Jeg har kunnet bruge rapporten og anbefalingerne i det videre arbejde med alle 4 borgere. Hvis de ikke havde været i forløb, ville deres sag stå i stampe eller ikke have fået den rigtige retning.”

Fra PPclinics seneste tilfredshedsundersøgelse

”Tak, jeg er helt der, hvor jeg burde være nu.”

Fra PPclinics seneste tilfredshedsundersøgelse


”Jeg føler mig tryg og i gode hænder hos min behandler, en meget positiv og beroligende person. Dette gør, at jeg tror på, at jeg vil få det bedre, og dette aspekt af behandlingen er lige så vigtig som alt andet.”

PPCLINIC ApS​

​Telefontid:
​Man. – fre. kl. 9.00 - 15.00

Telefon: 33 69 09 66

E-mail: info@ppclinic.dk

CVR: 26850495

facebook-white linkedin_2

Find os i København

PPclinic København

Ørnegårdsvej 16

2820 Gentofte​​

Find vej på Google Map

Find os i Aarhus

PPclinic Aarhus

Klamsagervej 35A

8230 Aabyhøj

Find vej på Google Map

Find os i Vejle

PPclinic Vejle

Hjulmagervej 8B

7100 Vejle​​

Find vej på Google Map