ADHD er ikke kun koncentrationsbesvær! Sandheder og myter om diagnosen

Der er mange myter og holdninger til diagnosen ADHD. Men er det sandt, at børn med ADHD ikke kan få venner eller har dårlige fremtidsudsigter? Børnepsykolog Maya Drejer Karlsen fra PPclinic svarer på 4 udbredte myter om ADHD og fortæller, hvorfor der er rigtig god grund til optimisme, hvis børnene får den rigtige hjælp.

Myte 1: Børn med ADHD ”løber på væggene”

”Nogle gør. De findes. Jeg har f.eks. testet et barn, som jeg skulle hente ned fra vindueskarmen, sådan helt bogstaveligt” fortæller Maya Drejer Karlsen, som er psykolog med speciale i børn og unge i PPclinic.

”H’et i ADHD står for hyperaktivitet, og for de fleste børn med ADHD gælder det, at der er gang i noget hele tiden. Men det er de færreste, der er så hyperaktive, at de ’løber på væggene’, som du kalder det. Hyperaktiviteten kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og der kan være mange grader af det, men fælles for de fleste er, at der er gang i ’noget’ hele tiden. Nogle kan sidde og ”dimse” med ting. Andre kan være meget talende, hvor munden nærmest ikke står stille, og det er jo også en form for uro. Andre igen kan have tanker, der kører rundt hele tiden.”

”Jeg så en pige på 13 år i klinikken. En sød, velopdragen og høflig pige, som kom fra en religiøs baggrund. Hun gik i en særlig skole hver lørdag for at lære om sin religion, og her var der meget tydelige rammer i forhold til, hvad man skulle, og hvordan man skulle opføre sig. Hun havde ikke svært ved at følge reglerne, sidde stille osv. Til gengæld beskrev hun, hvordan hendes tanker hele tiden fløj. Hun kaldte det ’popcorntanker’, hvor der hele tiden kom nye tanker POP, POP, POP, som popcorn i en varm gryde. Det udtryk har jeg brugt flere gange, når jeg snakker med børn og unge, og mange kan genkende det.”

Uroen eller hyperaktiviteten kan også komme til udtryk om natten. Under søvnen, eller mens man forsøger at falde i søvn, sker det ofte for børn med ADHD, at hjernen begynder at køre, når kroppen falder til ro, og derfor får de en dårlig søvn.

ADHD er en neuropsykiatrisk forstyrrelse, dvs. en forstyrrelse i hjernen, der påvirker barnets personlighed og adfærd. For at opfylde kriterierne for en ADHD-diagnose skal barnet have vanskeligheder inden for de tre kerneområder: opmærksomhed, impulsivitet og hyperaktivitet.

Myte 2: Børn med ADHD kan ikke få venner

”Nej, det passer ikke. Børn med ADHD kan sagtens få venner. De er jo lige så forskellige som alle andre børn. Mange børn med ADHD er impulsstyrede og har en livlig fantasi. De kan være nogle spændende legekammerater, der er virkelig gode til at finde på lege og har masser af ideer og initiativ. Børn med ADHD kan opleve at være meget populære legekammerater, særligt i børnehaven og i de første skoleår.

Den manglende evne til at styre sine impulser kan selvfølgelig for nogen være et problem, hvis det betyder, at de hurtigt bliver frustrerede eller irriterede og kommer i konflikter med kammeraterne. Alle børn kan have svært ved at styre deres impulser, det er helt almindeligt, men børn med ADHD vil oftest have sværere ved det end andre.

Med alderen lærer kammeraterne at styre deres impulser, mens barnet med ADHD måske ikke gør. I børnegruppen skifter de vilde lege karakter til noget mere socialt, hvor man sidder og snakker eller laver ting sammen, mens ADHD-barnet måske stadigvæk har fuld fart frem. Her kan der opstå problemer, for når man er 12-13 år og måske bruger grimt sprog eller sparker ud efter nogen, fordi man ikke kan styre en frustration over en situation, så begynder omgivelserne også at reagere på det. Så kan det med venner blive sværere.

Det er en vigtig pointe, at børn med ADHD kan have lige så gode sociale kompetencer som andre børn, men de kan have svært ved at få dem brugt, fordi de har svært ved at beherske sig. Medicin kan hjælpe med at hæmme impulserne og give børnene mulighed for at bruge det gode hoved og de sociale kompetencer, de faktisk har. Så for nogle vil det være en løsning”

Myte 3: Børn med ADHD har dårlige fremtidsudsigter

”Som udgangspunkt nej. Det vigtige er, at ADHD bliver opdaget, og at barnet får den rigtige hjælp og støtte til at tackle sine vanskeligheder og også få øje på sine styrker.

Mange med ADHD har et enormt drive, engagement og opfindsomhed, som er en kæmpe ressource.

Der er mange kendte mennesker, der står frem med ADHD; Justin Timberlake, Jim Carrey, Justin Bieber og også store idrætsudøvere, kokke og tv-værter for bare at nævne nogle. Så der er masser af områder, man kan arbejde med, hvor det er en kæmpe styrke at have sådan et drive og engagement. Det handler om at bygge vindmøller og ikke læhegn, som man siger.

I klinikken mødte jeg f.eks. Emil på 17 år, som er intelligent og har klaret sig fint fagligt i skolen. Men det har altid været utroligt hårdt for ham at gå i skole. De sidste år i folkeskolen skete der store ændringer på skolen og i hans klasse, presset blev for stort, og han udviklede angst. Først da søgte familien hjælp og fandt ud af, at hans udfordringer stammede fra uopdaget ADHD.

Da Emil blev diagnosticeret, faldt en masse brikker på plads. Hele sit liv havde han hørt, at han skulle tage sig sammen. Det kunne han godt noget af vejen, men det udmattede ham fuldstændig. I dag går han i gymnasiet, hvor han klarer sig godt, og vigtigst at alt: han har det fint. Han følger for tiden et forløb, hvor han lærer sig selv bedre at kende, så han netop kan få øje på og bruge sine styrker positivt til at opnå de ting, han gerne vil. Så ADHD kan sagtens være en succeshistorie – også i voksenlivet.”

Myte 4: Børn med ADHD kan ikke koncentrere sig

”Det er rigtigt, at alle børn med ADHD har en eller anden form for vanskeligheder med at regulerederes koncentration. Det handler om, hvor god hjernen er til at fokusere på noget uden at blive afledt, enten af noget udefra eller af nogle tanker, man selv får. Men man kan sagtens have ADHD og være god til at koncentrere sig om det, som interesserer en. Måske kan barnet sidde fordybet i en bog eller lege med LEGO i timevis. Her bliver hjernen stimuleret af interessen og kan på den måde holde fokus. Problemet er, når der er noget, der ikkeer så stimulerende, som f.eks. at lytte efter, hvad læreren siger. Så vil barnet med ADHD have vanskeligheder med at holde sit fokus.

Der kan være forskellige grader og former af koncentrationsbesvær: Nogle kan have svært ved at holde fokus i lang tid, medmindre de skifter aktivitet undervejs. Andre kan have svært at genfinde koncentration efter et skift, men kan sidde længe, når de først er optaget af noget. Jeg kan f.eks. fortælle om Rasmus’ på 9 år, som har ADHD. Det er en kamp at få ham til at lave lektier. Forældrene kan bruge timevis på at overtale, lokke og liste, og det ender altid i konflikt. Men når han så først er kommet i gang med lektierne og har fået fokus, så er han færdig på ti minutter. For Rasmus er det ikke lektierne, det handler om, dem har han nemt ved. Det handler om, at det kræver mange kræfter at samle fokus på at lave noget, som ikke er sjovt. Her har Rasmus brug for hjælp til faste rutiner og forudsigelighed, så der er færre ting at forholde sig til, når lektierne skal læses. ADHD-hjernen har brug for mange gentagelser, før det bliver nemt. Forældrene har fået rådgivning og familien har nu en helt fast rutine: Lektierne laves altid efter aftensmaden, familien sidder altid sammen ved bordet, osv. Det har gjort hele situationen omkring lektielæsning nemmere for familien.”​

Artiklen er skrevet ud fra interview med psykolog i PPclinic Maya Drejer Karlsen, 18. november 2020.

Skal vi også hjælpe dig?​

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3369 0966

Er du allerede patient?
​Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen.

For øvrige henvendelser

Send en besked, så kontakter vi dig snarest muligt.

 
 
 
 
Ønsker du at blive kontaktet af en bestemt afdeling? (valgfrit)



Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Når d​u skriver til Aleris PP, behandler vi dine personoplysninger som beskrevet i vores Persondatapolitik.

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og speciallæger i psykiatri.

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, børn og unge godt igennem det, der føles svært.

​Landsdækkende

Klinikker i København, Aarhus, Vejle og Esbjerg samt mulighed for videokonsultation.​

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

Aleris PP​  |  ​Telefontid: Man. – fre. kl. 9.00 - 15.00 Telefon: 3369 0966  |  CVR: 26850495

Find os i København

Aleris PP København

Ørnegårdsvej 16

2820 Gentofte​​

Find vej på Google Map​

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke

Find os i Aarhus

Aleris PP Aarhus

Klamsagervej 35A

8230 Aabyhøj

Find vej på Google Map

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke

Find os i Vejle

Aleris PP Vejle

Hjulmagervej 8B

7100 Vejle​​

Find vej på Google Map​

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke

Find os i Esbjerg

Aleris PP Esbjerg

Bavnehøjvej 6, st.

6700 Esbjerg

Find vej på Google Map​

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke

Find os online

✓ Ingen transporttid

✓ Let tilgængeligt og fleksibelt

✓ Professionel hjælp uanset geografi

logo_hvid

© Aleris Danmark. Aleris Danmark omfatter Aleris A/S (CVR-nr. 71017516) og Aleris Ringsted (CVR-nr.​ 25317181)