7 måder, du kan støtte dit barns trivsel på i en ændret hverdag

Af børne- og ungdomspsykiater Eva Westh Konge og psykolog Karina Voetmann Sohrt, PPclinic (23. marts 2020)

For danske børn er hverdagen pludselig vendt på hovedet. Skolen eller børnehaven er lukket. Legeaftaler er skåret ned til et minimum. Mange børn keder sig og har svært ved at finde sig til rette i hverdagens mange forandringer.​

1. Tryghed ved det kendte

I en tid, hvor meget er markant anderledes i dit barns hverdag, kan dit barns behov for at være ”i det kendte” være større end normalt. Derfor kan det være en god ide at tilrettelægge dit barns dagligdag, så den ligner den normale hverdag mest muligt. Hvis du ikke allerede anvender et ugeskema over familiens planer, kan det være yderst relevant at tage i brug nu. Ugeskemaet kan med fordel vise alle ugens dage og angive tidsrum i løbet af dagen. Du kan lave et skoleskema til dit barn og afsætte skoletid, lektietid og legetid på jeres ugeskema. Mange børn vil også have glæde af at få indrettet et lille ”skole”-område, hvor der undervises og laves lektier. Samtidig kan du med fordel tilrettelægge en fast rutine i dagligdagen, så dit barns hverdage ligner hinanden mest muligt.

2. Brug piktogrammer til at skabe overblik

På ugeskemaet kan du anvende piktogrammer til at beskrive de forskellige aktiviteter. Et piktogram er et billede, som beskriver en aktivitet, f.eks. en cigaret med en rød streg over, der betyder ”rygning forbudt”. Piktogrammerne kan anvendes på en tavle med overblik over dagen, så dit barn allerede fra morgenstunden kan se, hvad der skal ske i løbet af dagen. Giv dig gerne god tid til at forberede dit barn på dagens aktiviteter fra morgenstunden samt tid til at omstille sig mellem aktiviteterne.

Du kan nemt finde gratis piktogrammer på nettet, printe dem ud og sætte dem på en tavle med et ugeskema.

3. At give plads til alle i familien

Det kan være svært at tilrettelægge en hverdag, der tilgodeser alle familiemedlemmers behov. Derfor er det vigtigt at gøre sig tanker om, hvordan du kan sikre en balance for alle i familien Det kan være en mulighed at dele familiens aktiviteter op, således at børnene på skift får mulighed for alenetid med en forælder og laver en ønsket aktivitet. Brug ugeskemaet til at vise fordelingen af aktiviteter, så det bliver helt tydeligt, at der ikke er nogen børn, som bliver overset.

4. Træn din rummelighed

De mange forandringer i dit barns dagligdag kan gøre dit barn mere følsomt og kortluntet. Det kan f.eks. komme til udtryk i et øget konfliktniveau mellem søskende, angst og et behov for voksenstøtte. Som forælder kan det være svært at skulle håndtere, og du kan blive udfordret på din rummelighed over for dit barn. I sådanne tilfælde er det vigtigt at huske dig selv på, at dit barn reagerer, fordi det også synes, at situationen er svær, og at dit barn har mere brug for dig end sædvanligt. Det kan altså kræve, at du som forælder træner din rummelighed.

Øvelse: En øvelse til at styrke din rummelighed kan være, at du træner dig selv i bemærke, når din lunte er ved at være brugt op, og at du træner at berolige din krop med beroligende vejrtrækninger. Når du beroliger din krop, vil det være nemmere for dig at træffe gode beslutninger og tale konstruktivt med dit barn.

5. Beroligelse og omsorg

Mange forældre vil opleve, at deres børn er mere bekymrede eller måske endda angste, når dagligdagen ændres så markant, og de hører om corona eller Covid-19 i fjernsynet. Her er det vigtigt, at du giver dig tid til at lytte til dit barns eventuelle bekymringer, viser forståelse for utrygheden og omsorg samt udviser ro. Gør det tydeligt for dit barn, at du som forælder har ansvaret i hjemmet, og at du kan håndtere situation, selv om det kan være udfordrende for alle i familien. Eksempelvis kan du fortælle dit barn, at ”jeg kan godt forstå, at du kan blive lidt bange. Vi kan alle blive lidt utrygge en gang imellem, og det er derfor vigtigt, at vi passer godt på hinanden ved f.eks. at vaske hænderne grundigt og blive hjemme fra børnehaven. Jeg passer på dig”. Medmindre du selv er syg, kan det være godt at give sig god tid til fysisk nærhed med dit barn, da dette beroliger dit barn.

6. Sænk ambitionsniveauet

Som forælder har du for tiden mange opgaver at tage ansvar for. Både den daglige husholdning, skolerelateret undervisning, lektielæsning og måske endda dit arbejde. Derfor er det vigtigt at sænke ambitionsniveauet. En mulighed kan være at lave en liste over gøremål og vurdere, hvilke aktiviteter der kan vente, og hvilke aktiviteter der kan gøres mere simple. Eksempelvis kan det være nødvendigt at acceptere, at madlavning ikke har samme prioritet/standard som sædvanligt, eller at børnene får lov til at sidde lidt ekstra med en iPad. Samtidig må du huske dig selv på, at det kan være en svær tid for jer alle, og at det kan være umuligt at klare det uden konflikter.

7. Husk at passe på dig selv – så kan du bedre passe på din familie

Som forælder kan man selv opleve et øget pres forbundet med at have børnene hjemme fra skole og/eller institution – særligt hvis der er flere børns behov, der skal tilgodeses. Derfor er det vigtigt, at du som forælder også forsøger at give dig selv nogle pauser til at få overskud. Det kan være en god øvelse at gøre sig tanker om, hvilke aktiviteter der giver dig energi og beroligelse, og hvordan du kan tilrettelægge din dagligdag med respekt for dine egne behov. Overvej eventuelt at lave et ugeskema for dig selv, hvor du sikrer nogen afgrænsede tidspunkter uden praktiske gøremål, og hvor du samtidig lader dine børn se tegnefilm, så du er sikret at få lidt ro.

Det tager tid at få nye vaner i familien – og det er OK

Fordi alle familier er forskellige og har forskellige behov, kan det være vigtigt at tænke over, hvad der kunne være godt for din familie at prøve af. Du kender dig selv og din familie bedst, og nogle råd er måske mere relevante for dig at arbejde med end andre. Samtidig er det vigtigt, at du giver dig tid til at implementere rådene langsomt i din dagligdag – det skulle nødigt gå hen og blive ”endnu en opgave”. Det tager altid tid at vænne sig til nye rutiner, så derfor kan det være godt at give sig selv og rutinerne en chance over en periode. Hvis du bemærker, at du falder tilbage i gamle ugunstige rutiner, så bær over med dig selv, når det ikke lige lykkes, og forsøg at finde tilbage til dine nye handlemåder.

​​

Læs mere om vores ydelser her:

Sådan kan vi hjælpe børn og unge

Behandling af angst hos børn

Behandling af autisme hos børn

Behandling af ADHD hos børn

Læs flere artikler om børn og unge her

​Skal vi også hjælpe dig?

Vi har kort ventetid, så du hurtigt kan komme i gang.

Ring for at booke en tid på 33 69 09 66 eller send os en besked, og vi kontakter dig snarest muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

* Send venligst ikke personfølsomme oplysninger som CPR-nummer eller information om dit helbred via kontaktformularen. Er du patient, kan du skrive til os via selvbetjeningen, og ellers beder vi dig ringe til klinikken.

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og speciallæger i psykiatri.

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, børn og unge godt igennem det, der føles svært.

​Flere klinikker

Vi har klinikker i Gentofte, Vejle og Aarhus.

​Sådan har andre fået hjælp

PPCLINIC ApS​

​Telefontid:
​Man. – fre. kl. 9.00 - 15.00

Telefon: 33 69 09 66

CVR: 26850495

facebook-white linkedin_2

Find os i København

PPclinic København

Ørnegårdsvej 16

2820 Gentofte​​

Find vej på Google Map

Find os i Aarhus

PPclinic Aarhus

Klamsagervej 35A

8230 Aabyhøj

Find vej på Google Map

Find os i Vejle

PPclinic Vejle

Hjulmagervej 8B

7100 Vejle​​

Find vej på Google Map